• Gyarmati Beáta

Segítség, költözöm ! | Új ingatlan vásárlás 4 biztos tippel, stressz nélkül.


Új ingatlant vásárolni izgalmas dolog. Már a gondolattól is izgatott vagy, ha elképzeled, milyen lesz belépni az ajtón, milyen lesz az illat az új lakásban, hogyan ragyogja be a napsugár a nappalid, milyen szép praktikus lesz a konyhád, és ahogy mosolyogva csodálod a teraszon a naplementét.

Azonban, ha jobban belegondolsz a részletekbe, számos kérdés és kétség kezd kavarogni a fejedben: Vajon, megtalálom a tökéletes ingatlant? Mennyi ideig tart majd a lakás keresés? Bírom majd a felújítást? Milyen lesz a környék? Jófejek lesznek a szomszédok?

Megértelek. Életem során eddig 3 országban éltem, és 11-szer költöztem új lakásba. (Eddig.) Volt, hogy ingatlant vásároltam, volt, hogy béreltem. Most a férjemmel lakunk kettesben, de volt, hogy 10 másik lakótárssal osztoztam. Volt, hogy jól beszéltem a nyelvet, volt hogy nem. Volt, hogy egy szál sport táskával költöztem, és volt, hogy bútorszállító céggel, országokon át.

Annyi biztos, hogy azt megtanultam, hogyan tudok ezekben az időszakokban nyugodt maradni, hogyan tudom minimálisra csökkenteni a stresszt. Kiiktatni teljesen nem lehet, hiszen a változás mindig nehéz, de vannak trükkök, praktikák, amik ilyenkor segítenek megőrizni a stresszből a pozitív izgalmat.

íme az én 4 biztos támpontom :

1. Írj motivációs listát !

Az ingatlan vásárlás életünk legnagyobb anyagi befektetései közé tartozik. A döntés érlelésének folyamata lehet néhány hét, de akár évekig is elhúzódhat. Fontos, hogy ez alatt a hosszú érlelési folyamat alatt szem előtt tartsuk, hogy "miért csináljuk ezt az egészet?"

Írj egy motivációs listát arról, mik azok a dolgok, amiért költözni szeretnél, legyen az pozitív változás a jövőben, vagy valami rossz a mostani helyzetedben, amit már nem bírsz tovább. Például:

  • Kinőttük a lakást, kicsi a hely, nem férnek el a cuccaim

  • Messze vagyok a munkahelyemtől

  • Nem szeretem a szomszédokat

  • Kisbabát várunk, szeretnénk neki külön szobát

  • Kertet vagy erkélyt szeretnék

  • mindig is vágytam egy óriási amerikai konyhás nappalira

  • stb.

Ezt a listát nyugodtan ragaszd ki a hűtőre, és időről időre pillants rá, hogy szem előtt tartsd, mi motivál a változásban!

2. Legyen pontos szempont rendszered a lakás keresés során!

Amikor már megérlelődött benned a gondolat, hogy szeretnél továbblépni, a motivációs listád és igényeid alapján állíts össze egy pontos szempont rendszert.

Na de mégis milyen szempontokat vegyek figyelembe elsősorban? Hiszen, ha minden igényemet papírra vetem (egy olyan dupla ajtós gardrób szobát szeretnék, ami a hálószobámból nyílik, de a gardrób túloldalán egy rejtett mosókonyhában végződik és…) – akkor túlságosan leszűkítem a lehetőségeimet, és a végén soha nem találom meg az igazit. De mi a fontosabb? A lakás mérete? A szobák száma? A tájolás? A palófűtés? A villany kiállások?

Mik azok a szempontok, amik tényleg fontosak, és mik azok, amiken később is alakíthatok?

Erről készítettem egy 10+1 legfontosabb szempontrendszerből álló, pontozós teszttel kiegészített Ingatlan Vásárlási Kisokost, melyet most ingyenesen letöltetsz, ha feliratkozol a hírlevelemre itt

3. Keress tudatosan !

Ha már letöltötted az Ingatlan Vásárlási Kisokost, és kitöltötted a tesztet, vagy összeállítottad a saját szempont rendszeredet, érdemes minden ingatlan portálon regisztrálni, ami szóba jöhet, és ezeket a szempontokat beállítva e-mail értesítőt kérni az oldalon.

Ingatlan keresésre használhatod az ingatlan.com, ingatlanbazar.hu, jofogas.hu oldalakat, vagy egészen specifikusan az adott környék vagy az adott ingatlan típus hirdető portáljait. (pl. lakopark.ingatlan.com, balatoni-ingatlanok.com) Az e-mail értesítő beállítása nagyon fontos, hiszen, ha a megadott szempontjaid alapján új ingatlan kerül a portálra, vagy az általad kiszemelt lakásnak lejjebb megy az ára, azonnal tudomást szerzel róla.

A tudatosság másik fontos eleme, hogy mindig szabadon hozzáférhető legyen a foglaló összege. A foglaló összege általában az ingatlan vétel árának 10%-a, és készpénzben vagy átutalással fizetendő azonnal a helyszínen. Lekötött betétek, életbiztosítások felszabadítására, vagy hitel felvételre ilyenkor már nincsen idő, ha megtaláltuk a tökéletes ingatlan, azonnal foglalózni kell, nehogy más ajánlatát hamarabb elfogadják.

4. Időben keress tervezőt és kivitelezőt!

Az ingatlan vásárlás után rögtön a következő stresszes folyamat szokott lenni az új ingatlan felújítása, berendezése. Ebben a folyamatban a stressz legfőbb oka, hogy nem készülünk fel rá időben! Hogy miért kell ennyire előre tervezni? Egyrészt azért, mert túl sok az új ingatlan, és kevés a jó szakember.

  • Generál kivitelezőt 1 évre,

  • szakembereket 3-6 hónapra,

  • Lakberendezőt / Tervezőt 3-6 hónapra előre érdemes foglalni,

hogy biztosan nyugodtan történjen a felújítás, építkezés, átalakítás.

Másrészt, saját nevemben mondhatom, hogy mivel egy időben egy tervező maximum néhány ingatlannal tud egyszerre foglalkozni, és egy tervezési folyamat 3-8 hétig is eltarthat, könnyen kiszámolhatjuk, hogy egy hónapban maximum 3-4 új ügyfelet tudunk vállalni. Ez nem túl sok, hamar betelnek a helyek:

egy tavaszi csúcs időszakra érdemes már előző év végén megkeresni a szakembereket.

Hogyan tudok neked ebben segíteni?

Idén már 2018. november 23-án, Black Friday napján elindítom a -20%-os kedvezményes karácsonyi promócióm, mellyel 30 napon át (december 23-ig) kedvezményesen foglalhatsz lakberendezési tervezést 2019-re!

Ha az első 3 napban sikerül foglalnod, még egy plusz karácsonyi ajándékutalvánnyal is megleplek, amit megtarthatsz magadnak, vagy kipipálhatsz valakit a listán. 😊

Légy előrelátó, tervezz és spórolj MOST, hogy nyugodt legyen a karácsony, nyugodtan induljon az Új Év ! Részletek itt.

Kellemes tervezgetést kívánok mindenkinek. :)

#költözés #előretervezés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése