• Szerző: Gyarmati Beáta

Stílustan | Amit a jenkiktől tanultam a Lakberendezésről


Nem túlzás azt állítani, hogy a Lakberendezési stílusok pontos ismerete a szakmánk lelkét adja. Attól lesz egy tér igazán megnyerő, és jól megtervezett, hogy minden apró részlete harmóniában áll a stílussal, ami szerint kialakítjuk - legyen az egyetlen stílus, vagy több stílus keveréke, a "wow élményt" akkor érjük el, ha nem össze-vissza dobáljuk a térbe az elemeket, amik megtetszenek, hanem van egy koncepció, ami mentén tervezünk.

A lakberendezés stílusok ismerete nagyon összetett folyamat, ugyanis nem pontosan körbe határolható. Nincs olyan, hogy "pontosan X db lakberendezési stílus létezik, melyek betűrendben a következők."

Ahány nép, és ahány kultúra, ahány ország történelme, annyiféleképpen hat az életünk az építészetre és a belső terekre, ráadásul ezek folyamatosan változnak és keverednek egymással.

A XX. század elejétől, az ipari forradalom, és a tömegközlekedési eszközök robbanásszerű terjedésétől még összetettebb a folyamat, hiszen az emberek folyamatosan utaznak, országokon át, így egyre több külső hatás ér minket, egyre inkább bátorkodunk keverni különböző országok és népek lakberendezési stílusait.

Magam is nehéz, de egyben izgalmas helyzetben voltam, amikor a szakmát tanultam, ugyanis

Spanyolországban tanultam a lakberendezést, egy brit iskolában, amerikai és ausztrál tanároktól.

Ráadásul abban az időben nagyon sokat utaztam, a férjemmel hátizsákkal bejártuk Dél-kelet Ázsiát, így rengeteg mindent tanultam a különböző lakberendezési stílusokról, de egyben zavarba is hozott a nagy választék.

Megértem, hogy nem könnyű rendet tenni a fejekben: mégis melyik az én stílusom, és hogyan tudom ezt precízen kialakítani az otthonomban?

És hogy mi az, amit a Jenkiktől tanultam?

Legfőképpen azt, hogy a környezet óriási hatással van az ingatlanra, amelyben élünk. Amerikában az ötven szövetségi államban mindenhol különböző lakberendezési stílus él és virágzik, és az egyes államokban élők nem erőltetik magukra egy másik környezetben kialakult stílust a saját ingatlanjukra. Például,

egy new-york-i 20. emeleti loft lakásban nem próbálnak megvalósítani egy dél-dakotai Western stílust, mert nem illik oda.

Míg Texas-ban és Floridában például a Kortárs, Kaliforniában a "Transitional" ("átmeneti"), Georgia-ban és Alabama-ban a "Bohém", Colorado-ban az "Indusztriál" stílus virágzik, ezek a stílusok nem bántják egymást,

mindenki az adott környezetének, és életstílusának megfelelően alakítja ki az otthonát.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden ország vagy állam csak egy adott lakberendezési stílus szerint rendezheti be az otthonát. Sőt, szabadságot hagyni a kreativitásnak nagyon fontos dolog a lakberendezésben. Viszont

óvatosan kell bánnunk a stílusok keverésével, és azok pontos ismeretével, hogy ne legyen zavaros, és környezet-idegen az összhatás.

Magyarországon ez a stílus keverés kicsit zavarosabb, vagyis inkább – gyerekcipőben jár. Tipikus jelenség például, hogy "Görögországi nyaralásomból hazatérve rájöttem, hogy mediterrán stílust szeretnék látni a belvárosi panel lakásomban." Semmi baj nincs vele, hogy inspirál egy mediterrán ország, de ahhoz, hogy jól érezd magad a térben, pontosan tudnunk kell, te mit értesz "mediterrán" alatt, és hogyan lehet ezt úgy megvalósítani, hogy ne legyen zavaros érzésed, amikor belépsz az ingatlanba. Máskülönben kicsit "magyar mediterrán" lesz, és nem biztos, hogy azt a hatást éred el vele, amit szerettél volna.

Mi az a stílustervezés?

A stílustervezés (nálam) egy olyan folyamat, mely során egy zavaros „Ez is tetszik meg az is tetszik a Pinterest-en, de az IKEA-ban meg van az a jó fotel” kaotikus érzéséből eljutunk a

Te saját, egyedi, összeszedett lakberendezési stílusod kialakításáig.

Ehhez legelső lépésként elmeséled, ki vagy te, mit szeretsz csinálni, hogyan pihensz az ingatlanodban, és milyen hangulatot szeretnél elérni az egyes terekben. Majd ebből (akár saját hozott anyagból, vagy az én javaslataim alapján) kiválasztjuk azokat a stílusokat, melyek a legközelebb állnak hozzád, és az életviteledhez.

A kiválasztott stílus(ok)ból kiindulva megismertetem veled annak pontos stílusjegyeit:

  1. Mi jellemző erre a stílusra?

  2. Milyen színeket használ?

  3. Milyen bútorokat kell választanod?

  4. Hogyan igazítsd ehhez a világítást?

  5. Milyen anyagokat, burkolatokat és textileket válassz?

  6. Hogyan dekorálj?

Ezekből a stílus elemekből egy montázsokból álló katalógust készítek neked, melynek segítségével akár te magad is berendezheted / átalakíthatod az ingatlanod.

Ezután pedig a hab a tortán: egy általad kiválasztott helyiséget (pl. a nappalid, vagy a hálószobád) lépésről lépésre együtt berendezünk: konkrét színeket, bútorokat és dekortárgyakat választunk a térbe, melyekről beszerzési helyekkel ellátott bevásárló listát készítek neked.

A stílustervezés során általában igyekszünk minél kevesebb rombolással megvalósítani álmaid otthonát. Természetesen annyi átalakítást / felújítást vállalsz, amennyi kényelmes számodra, de általában az a cél, hogy minél kevesebb erőfeszítéssel szebbé, otthonosabbá tegyük, és saját stílusodhoz alakítsuk az ingatlanod.

Érdekel egy stílustervezés? Részletek itt.

#lakberendezés #stílusok