• Szerző: Gyarmati Beáta

Mitől okos egy "Okosotthon"?


Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban kapok olyan megbízást, hogy a belsőépítészeti tervezést okosotthon tervezéssel kombináljam, így nem lepődtem meg, amikor az RTL Klub azzal a kéréssel keresett meg, hogy "Édesítő" c. trendmagazin műsorukban az Okosotthon tervezésről beszélgessek Molnár Andival. [Adás: 2019. nov. 2. (szombat) 13:00, RTLKlub "Édesítő"]

Habár napjainkban még a legtöbb embernek újdonság az Okosotthon, hiszem, hogy néhány év múlva olyan megszokott lesz, mint manapság egy okostelefon, vagy egy mosogatógép. Ha nem idegenkedünk az újdonságoktól, egy Okosotthon kiépítése valóban minőségi változást hozhat az életünkbe.

Na de mi is az az Okosotthon , vagy “intelligens épület” ?

Ahogy egy kedves Okosotthon szakértő kollegám szokta mondani : “Sokan azt gondolják, hogy az Okosotthon azt jelenti, hogy okostelefonról vezérelem a lámpákat a lakásomban .” Az Okosotthon természetesen sokkal de sokkal több ennél .

Az Okosotthon egy olyan épület automatizálási rendszer, mely lehetővé teszi, hogy a lakásunkban (vagy egy adott ingatlanban) működő , többnyire elektromos árammal működő eszközöket és berendezéseket automatizáljuk, távolról működtessük, és központi irányításunk alatt tartva bizonyos programokat automatikusan futtassunk rajta. Ezek a technikai megoldások, többnyire villanyszerelési és informatikai munkálatokkal építhetők be az ingatlanba .

Mi az, amit automatizálhatunk, és irányíthatunk egy Okosotthon rendszerrel ?

Gyakorlatilag bármit automatizálhatunk , ami elektromos árammal vagy interneten keresztül működik, például:

  • Épületgépészeti elemeket, hűtés - fűtési rendszert , klímákat , szellőztetést

  • Világítást

  • Árnyékolást, redőnyöket

  • Kertkapu, garázskapu vezérlést

  • Audio -vizuális eszközöket (TV, hangrendszer)

  • Biztonsági rendszereket (pl. Tűz-, és füstjelző, kamerák, személyi orvosi riasztó )

  • Háztartási gépeket (pl. Mosógép , kávéfőző )

Mitől intelligens a rendszer ? Hogyan működik minden "magától" ?

Fontos tudnunk, hogy attól még nem lesz "intelligens" egy rendszer, hogy távolról irányítjuk az eszközeinket. A rendszer attól "intelligens", hogy saját maga is képes érzékelni a környezetét, így magától is elvégzi azokat a feladatokat, amiket előre beprogramozunk.

Az okosotthon rendszer lelkét azon érzékelő szenzorok adják, melyek érzékelik és mérik a környezet állapotát és változását,

majd eszközeinket a környezet változása szerint bekapcsolják, kikapcsolják, vagy szabályozzák.

Ilyen érzékelő szenzorok például a mozgás érzékelők, hőmérséklet és páratartalom érzékelők, fényérzékelők , időjárás figyelők stb.

Így ha kinn hűvösebbé válik az idő, - mint például most októberben történt egyik napról a másikra - a rendszer érzékeli, és feljebb állítja a fűtést. Ha vihart érzékel az időjárás figyelő , előre lehúzza a redőnyöket, szárazságban pedig meglocsolja a pázsitot.

A mozgásérzékelők figyelik, melyik helyiségekben járunk, felkapcsolják nekünk, vagy lekapcsolják utánunk a lámpákat. Gyakorlatilag bármilyen parancsot beprogramozhatunk élethelyzeteinktől függően, így

rengeteg energiát spórolhatunk a pontos beállításokkal.

Fűtés számlánk optimalizálása mellett a változó fényviszonyoknak megfelelően növekszik vagy csökken a lámpáink fényereje, szabályozhatóak az árnyékolók és a függönyök.

Mindenki nyugodtan engedje el a fantáziáját, és gondolja ki, milyen parancs-sorokat állítana be okosotthon rendszerébe. Az én kihívásom például az lenne , hogy a pulzusom mérésével érzékelje a rendszer hogy álmosodom, a szemhéjam csukódása előtt csináljon nekem egy kávét; majd egy futószalag beindításával szállítsa azt a tervező asztalomhoz. ;)

Nekem is kell egy Okosotthon ! >>

Mit tegyünk , ha úgy döntünk , okosítani szeretnénk az otthonunkat ?

Mivel egy Okosotthon kiépítése legtöbb esetben villanyszerelési munkálatokkal jár , így az ingatlan okosítását célszerű egy felújítás vagy építkezés időpontjára időzíteni. (Nem feltétel, de egy komplett rendszer kiépítésénél így praktikusabb.)

Fontos továbbá, hogy az okosotthon rendszer megtervezése

belsőépítész vagy lakberendező szakember bevonásával kezdődjön,

és a lakberendezési tervezési folyamat szoros együttműködésben történjen a okosotthon rendszert biztosító cég tervezési folyamatával.

Ha a lakberendezési tervezés szoros együttműködésben működik az Okosotthon tervezéssel , úgy biztos hogy

a funkciók , a design és a technika összhangba kerül.

Mire van szükség , amikor lakberendezőhöz fordulsz egy okosotthon tervezésének ötletével ?

  • az elhatározásra hogy változtatni, javítani szeretnél az életminőségeden

  • a hajlandóságra, hogy ez lakásod / ingatlanod átalakításával fog járni

  • egy alaprajzra. :)

Kedvet kaptál okosotthon tervezéshez, vagy kérdésed merült fel ?

Jelentkezz be hozzám egy Tanácsadásra, foglalj időpontot online naptáramban vagy hívj telefonon ! ;)

​Kellemes tervezgetést kívánok !

Gyarmati Beáta

Enteriőrtervező, Lakberendező

​+36 70 220 0026

#okosotthon #rtlklub

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése