Hogyan készült? | Telki családi ház felújítás


Egy fiatal pár azzal a kéréssel keresett meg, hogy segítsek megtervezni Telkiben lévő családi házuk felújítását. A felújítást már évek óta a terveik között szerepelt, azonban a munka és rohanó élet mellett nem jutott idő az alapos tervezésre.  Ideje volt megkeresni egy szakembert, aki leveszi a vállukról a terhet. ;)

A legfőbb problémát a nappali és a konyha elrendezése okozta. A konyha kicsi, szűkös, és túlságosan sötét volt, egy válaszfallal elválasztva az étkezőtől, ami ezáltal szintén szűkössé vált. A nappalit és az étkezőt szintén egy vékony válaszfal választotta el egymástól, így a nappali sem volt elég tágas vendégek fogadására. 

Falak lebombázása. 

A munkát a válaszfalak lebontásával kezdtem. 6 cm vastag pengefalak révén statikus bevonására nem volt szükség, viszont a válaszfalon lévő radiátornak helyet kellett találnom, hogy ne csökkenjen a helyiségben lévő fűtőtestek össz-fűtőértéke.

Tér elrendezés. 

A falak lebombázása után jöhet a tér elrendezés !  Általában 3 alaprajz verziót készítek, ezúttal sem történt másként.  A 3 verzióban egyezett, hogy az étkező melletti 2 kis válaszfalat lebontottam, és a konyhát egy hosszú L alakban nyújtottam el, viszont a nappalira 3 javaslatot tettem, annak függvényében, hogy TV nézés, vagy a társalgás legyen középpontban. 

 Mivel a családnak már régóta tervei között szerepelt, hogy csökkenti a TV nézés mennyiségét, a nyerő tér elrendezés végül a társalgás-fókuszú berendezés lett. (V3) 

Tárolás. 

Miután kialakult a szép új hosszú L alakú konyha, és a társalgás fókuszú nappali, megterveztem a tárolást. Ilyenkor általában sorra veszek mindent, amit ezekben a helyiségekben kell tárolni , felmérjük mind a konyhai eszközök, mind a nappaliban tárolt könyvek, CD-k, dísztárgyak, játékok mennyiségét, és megtervezem a szükséges tároló bútorokat. Ez lehet piacon kapható termékekből álló tároló, akár IKEA-s bútor, vagy asztalos munkával elkészíthető egyedi tároló rendszer - igénytől függően. Ennél a nappalinál főleg a könyvek elrejtésére volt szükség - illetve kialakítottam egy kis bár részt a tárolók között, ha már a vendégek fogadására helyeztük a fókuszt. ;) 

Világítás.

A tér egyik fantasztikus adottsága, hogy nyugati falán óriási terasz ajtó árasztja be a természetes napfényt. (YESS!)  >> így az elrendezésben törekedtem ennek kihasználására az ülőgarnitúra és az étkező elhelyezésével. Emellé precíz világítást terveztem, hogy az esti órákban is egyenletesen terüljön el a fény a helyiségben, hangulatfényeket, és direkt megvilágításokat kombinálva. Az álmennyezetbe dimmelhető (fényerőszabályozós) LED szalagot ültettem , a mennyezeti lámpát pedig hangulats fali konzolokkal és bútorvilágítással egészítettem ki. 

Konyha és Étkező.  

A konyha és étkező kialakításánál tágas, nyitott, kényelmes elrendezésre törekedtünk, így az étkezőt körül ölelő két kisebb válaszfalat kibontattam , a megmaradt térben pedig egy nagy - akár 8 személy fogadására alkalmas - étkezőt, és mögötte egy hosszan elhúzódó "L alakú" konyhapultot hoztam létre. A szükséges gépek beépítése és a tárolás kialakítása után a háziasszony magassága miatt a pultot kicsit megemeltem a tervekben, így a bal oldali ablak parapet magassága egy vonalba kerül a korábban már megemelt jobb oldali ablak párkányzatával. 

A szükséges konyhagépek beépítése után a háziasszony főzési szokási szerint kialakítottam a munka sorrendet, elhelyeztem a tároló bútorokat és kiválasztottuk a frontok valamint a pult anyagát.  A fiatal hölgy ízlésének megfelelően szép, matt fehér bútorokat és fa munkalapot választottunk, a hátfalra pedig - a 3 verzióból nyertes -  AC Design  majolika mintás cement lapját burkoltam fel . A hangulatos, enyhén rusztikus design lelke az óriási szagelszívó lett a klasszikus gáztűzhely fölött. 

Design

 A funkciók kialakításába után jöhet a design - nyilván a kedvenc részem. :)

Az óriási terasz ajtók, és a kert szeretete miatt természet közeli, fa és rattan anyagokat használtam, az időtlen semleges színeket pedig egy kis friss alma zölddel frissítettem fel. 

A tervezésnél nagyon fontos volt az egy légtérben lévő konyha, étkező, és nappali összhangja; így a természetközeli színek, az almazöld, és a növény motívumok a nappaliban a textileken és a dekorációban is visszaköszönnek. 

Kedvet kaptál egy kis lakberendezéshez?

Jelentkezz be hozzám Lakberendezési Tanácsadásra, foglalj időpontot online naptáramban vagy hívj telefonon , 06 70 220 0026 ! ;)

​Kellemes tervezgetést kívánok ! 

Gyarmati Beáta

Enteriőrtervező, Lakberendező 

#családiház #lakberendezés #felújítás #tervezés