• Gyarmati Beáta

Mit csinál egy Lakberendező ?


Először is, ha most jársz itt először, üdvözöllek a blogomon ! Gyarmati Beáta vagyok, lakberendezési tanácsadással, belsőépítészeti tervezéssel foglalkozom, és lakberendezési blogot vezetek.

2018 októberében a témám a “A Lakberendezés, mint szakma”, pontosabban:

 • Mit csinál egy Lakberendező?

 • Mi az 5 legnagyobb TÉVHIT, amit a Lakberendezőkről gondolsz ?

 • Hogyan tudsz jó szakembert választani?

 • Hogyan tudsz spórolni Lakberendezővel?

Ebben az időszakban bátran kérdezzetek tőlem a témáról, a cikk alján több helyen találtok elérhetőségeket >> a leggyakrabban feltett kérdésekről pedig külön bejegyzést fogok készíteni !

Szóval vágjunk bele a közepébe :

Mit csinál egy Lakberendező?

A Lakberendező épületek belső tereinek (pl. lakótér, üzlethelyiség) funkcionális, esztétikai és hangulati tervezésével foglalkozik.

Tehát a lakberendező célja, hogy a tér, amit tervez:

 • Praktikus legyen, a tevékenységeidnek megfeleljen.

 • Szép legyen, vagy olyan látványt nyújtson, amit megálmodtál.

 • Azt érezd a térben, amit érezni szeretnél.

Azért fogalmaztam ilyen átfogóan, mert nem mindig a “szép szoba” a cél, és nem is mindig a “kényelmes és kellemes hangulat”.

Például egy gyorsétterem megtervezésénél a cél az, hogy a vendég jóízűt ebédeljen, de lehetőleg 10 percen belül távozzon, hogy pörögjön a forgalom. Így a tervezésnél a célom az, hogy jól érezze magát amíg ott van, de azért annyira ne legyen kényelmes a szék, hogy 10 percnél tovább üldögéljen. 😊

Vagy például egy kisgyerek szobájának a tervezésénél lehet az a fő célom, hogy kellemesen tudjon pihenni és játszani a szobában, de az is lehet a fő cél, hogy szívesen üljön le az íróasztalhoz tanulni. Nem mindegy, hogy mi van fókuszpontban, milyen színeket használok, hova irányítom a tekintetét - pszichésen rengeteg mindent lehet befolyásolni a tértervezéssel.

A lényeg, hogy akármi is legyen a célod az adott térrel, a Lakberendező dolga az, hogy megvalósítsa az elképzelésed a gyakorlatban, mind funkcionálisan, mind pedig hangulati szempontból.

Milyen szituációkban fordulhatok Lakberendezőhöz?

Kelet-Európan a lakberendezés még gyerekcipőben jár, így sokan nem is tudják, milyen élethelyzetekben jött el az idő, hogy ilyen szakemberhez forduljanak. Ezzel nincs is semmi baj, vegyük gyorsan sorra , milyen szituációkban szokás lakberendezőhöz fordulni:

 1. Új ingatlant szeretnék vásárolni, már az elképzelésnél bevonnám a tervezőt

 2. Építkezem, meg kell tervezni a belső teret

 3. Újépítésű vagy Felújított ingatlant vásároltam, amit be kell rendezni

 4. Felújítandó ingatlant vásároltam , amit fel szeretnék újítani

 5. Már van lakásom, vagy üzletem, amit szeretnék szebbé-jobbá tenni

Milyen Lakberendezési szolgáltatások léteznek?

A Lakberendezési szolgáltatások típusa, és azok tartalma minden lakberendezőnél más és más (mindig tisztázni kell a tervezés elején, hogy “ki mit vállal”), így a teljesség igénye nélkül megpróbálom a főbb szolgáltatásokat felsorolni :

 1. Lakberendezési Szaktanácsadás (szóbeli). Általában óradíjas szolgáltatás, nálam itt találod.

 2. Lakberendezési Tervezés

 • "Styling" (=Stílustervezés), vagy "Home Staging": Ez rövidebb munka, általában hangulat montázsokkal mutatjuk meg a terveket, és 1-3 hét alatt megvalósítható. Általában fix áras szolgáltatás, néha négyzetméter áras. Nálam fix áras, itt találod.

 • Belsőépítészétei Tervezés : Ez hosszabb, és részletesebb munka, több hétig is eltarthat, mérettől függően. Digitális látványtervekkel mutatjuk meg a tervet, és centiről centire kitaláljuk a részleteket. Általában négyzetméter áras szolgáltatás. Nálam m2 áras, itt

 1. Művezetés : a Lakberendező részt vesz a felújításon vagy az építkezésen, segít az ügyfél és a kivitelező közötti kommunikációban. Általában óradíjas. Nálam sima tanácsadói óradíj, itt

 2. Beszerzés : A Lakberendező felkutatja a piacon kapható , ár-érték arányban leginkább megfelelő lakberendezési tárgyakat, burkolatokat, bútorokat, lámpákat stb. Erről vagy bevásárló listát készít, vagy ő maga megrendeli a termékeket a vevő nevében. Díjazása nagyon változó, nálam benne van a tervezés négyzetméter árában, itt.

 3. Vásárlás: A Lakberendező “kézenfogva” elmegy veled vásárolni a lakberendezési üzletbe, burkolat vagy bútor áruházba, és segít meghozni a vásárlási döntéseket, hasznos tanácsokkal lát el. Ez gyakorlatilag egy „Lakberendezési Tanácsadás” szolgáltatás, csak a helyszín maga az üzlet, ahol vásároltok.

Mit kapok a Lakberendezőtől a munka végén?

A lakberendezőtől munkája végeztével (ha az nem kifejezetten egy szóbeli tanácsadás), „lakberendezési terveket” kapsz, amelyek segítségével azonnal, vagy akár hónapokkal később is kivitelezheted a felújítást / berendezést.

Ezek a lakberendezési tervek / látványtervek lehetnek :

 1. kézzel készült rajzok

 2. kreatív táblán, vagy PowerPoint preziben elkészített montázsok (kép lejjebb)

 3. számítógépes szoftverrel készült digitális látványtervek (kép lejjebb)

vagy ezek bármely kombinációja.

Az hogy ezek közül milyen formában kapjuk meg a terveinket, attól függ, hogy az adott lakberendező, vagy belsőépítész hogyan szokott dolgozni, vagy hogy te mit kérsz.

Remélem könnyen érthető volt a cikk, és sikerült tisztázni, mit is csinál egy Lakberendező.

Ha szeretnéd egyben látni a Lakberendezési szolgáltatásaimat, itt tudod megnézni.

Kellemes tervezgetést kívánok ! :)

 

OLVASS TOVÁBB !

Tetszett a cikk? >> Iratkozz fel Blog Hírlevelemre itt !

Következő cikkem témája : " Az 5 legnagyobb TÉVHIT, amit a lakberendezőkről gondolsz. "

#lakberendezés #lakberendező