• Gyarmati Beáta

Az 5+1 legnagyobb TÉVHIT, amit a Lakberendezőkről gondolsz


1. Tévhit | A Lakberendező csak a dekorációval foglalkozik, falakat nem mozgathat.

Nagy bajban lennék a szakmában, ha úgy kellene terveznem, hogy nem mozgathatok falakat. A lakberendezési tervezés lényege, hogy az ügyfél igényeire szabjuk a tereket és a funkciókat, és ha ez megkívánja, igenis át kell mozgatni, vagy le kell bontani néhány falat.

Ha térelválasztó falról van szó, és a tartószerkezet engedi, azt szemrebbenés nélkül kibontom, néha akár saját kezűleg, ahogy a mellékelt ábra mutatja.

Ha főfalról (teherhordó falról) beszélünk, akkor pedig úgyis ki kell kérni egy statikus szakvéleményét, ezt meg kell tennie belsőépítésznek, építésznek, és lakberendezőnek egyaránt.

Az egyéb szükséges átalakítási munkálatokat (világítás, fűtés, vizes blokkok) szintúgy tervezheti lakberendező, én például kifejezetten szeretem csinálni, ha elakadok a gépészettel, bevonok egy szakembert.

Összességében, egy lakberendező vagy enteriőr tervező vezetésével bármit átalakíthatsz a belső térben, beleértve a falakat is, hiszen a tervező úgyis bevon társ szakembereket, ha szükség van rá.

2. Tévhit | Csak az fordul Lakberendezőhöz, akinek nincs saját ízlése.

Saját ízlése mindenkinek van, és mindenkié úgy tökéletes, ahogy van. Hiszen azért olyan az ízlésed amilyen, mert a saját érzéseidből fakad. E felett ítélkezni, vagy véleményt alkotni róla teljesen fölösleges. Hozzáteszem, a design szakmában dolgozóknak legtöbbször átlagon felüli a szépérzékük, és az ízlésük, sokan ezért választják ezt a szakirányt. Ennek ellenére a Lakberendezőnek nem feladata a Te ízlésedet bírálni, megítélni, vagy vitatkozni róla.

A Lakberendező feladata, hogy a Te meglévő ízlésedet és ötleteidet a szakmai tudására alapozva olyan formába öntse, hogy az:

- gyorsabban,

- könnyebben, és

- a legjobb ár-érték arányban megvalósítható legyen.

3. Tévhit | A lakberendezés luxus kiadás , nekem erre nincs pénzem.

Nem baj, ha most még ezt gondolod. Történelmi okai vannak, hogy mi, magyarok így érzünk. Nem olyan régóta van rá lehetőségünk, hogy egyáltalán foglalkozni tudjunk az otthonunk szépítésével; az előző évszázadban kisebb bajunk is nagyobb volt ennél. De most már igenis szeretnénk jobban és kényelmesebben élni ! Szóval ideje újragondolni:

>> Hogyan is SPÓROLHATOK egy Lakberendezővel? <<

Ha hiszed, ha nem, egy felújításnál vagy építkezésnél a Lakberendező szakértő bevonásával az esetek legnagyobb százalékában spórolsz. A rossz tervezésnek ugyanis súlyos ára van, amit hónapokkal, vagy évekkel a kivitelezés után fizetsz majd meg, először csak bosszankodás, majd egyre nagyobb kiadások formájában. Erről fogok egy külön bejegyzést is írni, hogy szemléltessem, de néhány példa addig is:

  • állandóan kupi van, mert nincs megtervezve a tárolás

  • nem látom, amit csinálok, mert nem jó a világítás

  • belát a szomszéd a lakásomba

  • rossz helyen van a konnektor

  • unom a tapétát

  • nem érem el a felső polcot

  • nem tudjuk rendesen körbeülni az asztalt

  • a legdrágább konyhapultot vettem, mégis karcolódik

  • stb.

>> majd évekkel később kidobjuk ami van, és veszünk egy újat.

Jó hírem van, nem kell kidobni, és nem is kell újat venni pár év múlva. A lakberendezőnek az a dolga, hogy ezeket a szituációkat előre végiggondolja helyetted, időt, pénzt, és a későbbi bosszankodásokat megspórolva.

4. Tévhit | Egy Lakberendezőt megbízni fárasztó, és körülményes folyamat. Hosszú idő árajánlatokat kérni. Nekem erre nincs időm.

Megértelek. Én is azt tapasztalom, hogy kicsit bonyolult és ködös a rendszer. Hosszadalmas utánajárni, hogy melyik lakberendező milyen munkafolyamatokat vállal, és ezek mennyibe kerülnek, sokszor nem átláthatóak az árak és a szempont rendszerek. Nem bosszantásból van így, egyszerűen annyira összetett a folyamat, hogy tényleg nehéz megmondani, melyik ingatlannal mennyi munka lesz, minden projekt más és más.

Viszont ha én keresnék most lakberendezőt, nagyon fárasztana, hogy ennyit kell utánajárnom. Én azt szeretem, ha a szolgáltatások ára és tartalma 100%-osan érthető és világos, még a vásárlásom előtt, így sokkal hamarabb tudok dönteni.

Ezért alakult úgy, hogy a saját vállalkozásomban különös tekintettel figyeltem arra, hogy 100%-osan érthető legyen milyen szolgáltatásaim vannak, ezek mennyibe kerülnek, és mit tartalmaznak. Igyekeztem azt is megbecsülni, melyik munka mennyi ideig tart majd.

A Tanácsadás szolgáltatásom óradíjas szolgáltatás, a Tervezés pedig négyzetméter áron történik. A lakossági tervezést itt találod, a kereskedelmi tervezést meg itt.

A bejelentkezésre van egy online naptáram itt, lefoglalod belőle a szabad időpontot, ami tetszik, és már készen is vagy.

5. Tévhit | Attól félek, hogy nem tetszenek a tervek, és nem tudok rajta változtatni.

A Lakberendező tervein mindig tudsz változtatni. A munka legelején is tisztázhatod vele, hogy mi az amit kérsz, és mi az, amit kerüljön, a munka közben is módosíthatsz, és az egész terv is készülhet abban a szellemben, hogy te ezt X év múlva szeretnéd megváltoztatni, vagy szeretnéd ha mindig variálható lenne.

Jó példa erre a gyerekszoba. Egy gyerekszobát mindig úgy kell tervezni, hogy könnyen átalakítható legyen, hiszen évente változik a funkció, és senki nem szeretné minden évben újratervezni a nulláról. A Lakberendezőnek általában az első kérdései között van, hogy körülbelül hány évre tervezel, és milyen gyakran szeretnél változtatni - így emiatt a legkevésbé sem kell aggódnod.

5+1. Tévhit | A Lakberendező rám fogja erőltetni a saját lakberendezési stílusát.

Ha a lakberendező rád erőlteti a saját lakberendezési stílusát, akkor vagy nem "képzett lakberendező", vagy fogalma sincs, miről szól ez a szakma. Nyilván minden embernek van egy saját stílusa, és így a lakberendezőnek is van. De a tervezői szabadságnak pont az a lényege, hogy van saját elképzelésem, és stílusom, de pont annyit használok fel belőle, amennyire igényed van.

Egyébként ha az ügyfeleimre erőltetném a saját stílusom, akkor mindenkinek olyan lakása lenne, mint az enyém, annak meg nem örülnék, szóval nem lenne jó taktika. :)

Összefoglalva, és eloszlatva a tévhiteket:

1. Lakberendező vagy Enteriőr tervező vezetésével bármit átalakíthatsz a belső térben, beleértve a falakat és a gépészetet is, ő majd bevonja a többi szakembert, ha szükséges.

2. Attól, hogy lakberendezőhöz fordulsz, még nem jelenti azt, hogy nincsen ízlésed. Ízlése mindenkinek van, és a (jó) lakberendező e felett nem ítélkezik.

3. A lakberendezéssel a felújítások vagy építkezések nagy részében nem plusz kiadás, hanem spórolás. Időt, pénzt, energiát, későbbi bosszankodást és kiadásokat spórolsz meg vele.

4. Lakberendezőt megbízni sok esetben hosszadalmas és körülményes, de nem mindenkinél. Nálam például az egyszerűség és átláthatóság a fő szabály.

5. A lakberendezési terveken mindig tudsz változtatni: a tervezés előtt, közben, és utána is.

5+1. A (jó) lakberendező soha nem erőlteti rád a saját lakberendezési stílusát.

 

Tetszett a cikk? Iratkozz fel a folytatásra ! Add meg e-mail címed itt

Van még kérdésed? Tedd fel bátran ! info@beatadesign.hu

#lakberendezés #lakberendező

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése